Pescado ahilado con abramela (cuina sefardita)

Pescado ahilado con abramela vol dir literalment «peix cuinat amb la fruita d’Abraham’. El folklore sefardita diu que Abraham va seure sota un arbre de prunes agres després de ser circumcidat, per la qual cosa es va anomenar a la pruna la fruita d’Ahraham.

El manament més anticorgat al poble jueu és la circumcisió masculina (brit milah). En ser circumcidats, els homes jueus entren simbòlicament en una relació especial amb Déu i passen a ser membres de la comunitat jueva. La cerimònia de la circumcisió s’esdevé el vuitè dia després del naixement del nen i és un esdeveniment formal i joiós al mateix temps. Es trien un padrí i una padrina. El paper del padrí consisteix a portar el nen pels carrers cap a la sinagoga en un coixí especial, acompanyat de gent cantant i ballant i tocant la guitarra o la mandolina. Un cop a la sinagoga, el padrí seu en un seient especial anomenat el kisay shel Eliyahu (el seient d’Elies) i rep el nounat de mans de la padrina. Tota la sinagoga s’il1umina amb espelmes. El pare del nen o un circumcisor especial, anomenat mohel, efectua la circumcisió proclamant: «El Santíssim, lloat sigui Ell, digué al nostre pare Abraham “Camina en presencia meva i sigues perfecte”.» Després de la cerimònia, es dóna el nom al nen, que acostuma a ser el nom d’algun parent viu. Els sefardites consideren la circumcisió una ocasió per preparar un elaborat banquet. Un cop celebrada la cerimònia de circumcisió, la família del nen serveix als seus convidats una sèrie de plats especials, com els yaprakes fets de fulles de cep, pebrots, tomàquets, albergínies i carbassons, diferents tipus d’empanades i una gran mesa allegre, que conté dolços com el travados, massapà farcit, pastes amb essència de vi i nougada, un pastis fet amb nous i xarop de mel. Se serveix i es beu molt vi, i la gent acostuma a cantar i a ballar.

Es pot fer qualsevol peix amb aquesta recepta. El besuc és el més tradicional, però el bacallà i el lluç són també excel·lents amb aquesta salsa.
Aquest plat es pot fer a diari o
pareve

TEMPS DE MACERACIÓ (PEIX): almenys 1 hora
TEMPS D’ELABORACIÓ: 1 1/4 hores
COMENSALS: 4-6 com a plat principal, 8-10 com a aperitiu o com a part d’un bufet

1 i 1/2 kg de filets o rodanxes de peix
1 cullerada de ratlladura de llimona
3/4 tassa de suc de llimona natural
2 i 1/2 kg de prunes
1 cullerada de sucre
1 tassa de vi blanc sec
5 cullerades d’oli d’oliva o de mantega sense sal
2 cullerades de julivert fresc picat
2 cullerades de cebollí fresc picat
Aigua freda
Sal i pebre blanc mòlt de nou

1. Renteu i eixugueu el peix i poseu-lo en una safata al forn. Poseu-hi a sobre la ratlladura i el suc de llimona. Tapeu-lo i poseu-lo a la nevera com a mínim 1 hora.
2. Col·loqueu les prunes en una cassola i afegiu-hi sucre ¡ aigua que les cobreixi. Poseu-les a bullir i quan arranqui el bull, abaixeu el foc i deixeu-les fins que comencin a desfer-se.
3. Passeu les prunes per un sedàs, xafant-les amb força per treure’n tota la polpa. Us ha de quedar un puré amb la polpa de les prunes.
4. Aboqueu el puré de prunes a la cassola i afegiu-hi el vi i l’oli o la mantega. Poseu-ho a bullir i quan arranqui el bull, abaixeu el foc i cuineu-lo uns 20-25 minuts. Heu d’anar-ho remenant amb una cullera de fusta. Quan estigui cuit, salpebreu-ho al gust de cadascú.
5. Preescalfeu el forn a 180 oc.
6. Retireu el peix del marinat i poseu-lo en una safata de forn. Aboqueu-hi la salsa de prunes pel damunt, tapeu-lo amb paper d’alumini i poseu-lo al forn durant 20 minuts. Llavors, el destapeu i el deixeu 10 minuts més al forn.
7. Podeu servir el peix immediatament o deixar-lo refredar en un lloc temperat. També es pot posar al refrigerador i servir-lo fred. Si el serviu fred, és millor usar oli que mantega. Abans de servir-lo, ensalgueu-lo amb el julivert i el cebollí.

Suggeriments per servir:

El pescado ahilado con abramela es por prendre com a plat principal, com a aperitiu o formant part d’un bufet. Si se serveix com a plat principal, el podeu acompanyar d’arroz pilafi, arroz de sabato, pilafi con piniones o pilafi de trahanas. No cal acompanyar-lo de verdures, però sí d’una amanida abans o després del plat. Suggereixo la salata de naranja y verdura o la salata de verdura. Finalitzeu l’àpat amb fruita natural variada, baklava (pastís de nous i mel) o un pastís de nous sefardita com el tishpitti i cafè.

Recepta original del llibre “La Cuina Sefardita”, disponible per 26€.

Un comentari a “Pescado ahilado con abramela (cuina sefardita)

  1. whoah this weblog is wonderful i really like studying your posts. Keep up the great paintings! You already know, lots of individuals are searching around for this information, you can help them greatly.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *